Over malafide cyberkwaadwillenden en het gebruik van termen

Sinds ik bij Tweakers werk ben ik meer gaan nadenken over welke terminologie ik gebruik in artikelen. Er zijn namelijk nogal wat woorden en beschrijvingen die ik eerst gedachteloos opschreef, maar die achteraf helemaal niet zo goed zijn.

Voor ik begon bij Tweakers was ik nooit heel erg bezig met mijn woordkeus in artikelen. Ik schreef ze gewoon, misschien teveel geleid door betalingen per woord die ik als freelancer bij veel media kreeg. Maar tweakers zijn wat kritischer. Ze ontleden iedere zin die je schrijft - even wenne, maar uiteindelijk wel erg nuttig. Gebruik je de term 'regelmatig', dan is er vast wel iemand die zich in de reacties afvraagt hoe vaak 'regelmaat' precies is. Dat zet soms aan het denken.

Dat begon vooral met deze post in ons 'Geachte redactie'-forum. De lezer stoorde zich aan het overmatig gebruik van de term zero day. Terecht, denk ik nu.

Er spelen meer van dit soort discussies. Die over het woord cyber bijvoorbeeld, dat bij de NOS inmiddels in de ban is gedaan. Ik had zelf altijd een hekel aan het woord content als daarmee 'een journalistiek product' werd bedoeld. Als je alle artikelen, video's, quizzen, nieuwsbrieven en socialmediaposts op één etymologische hoop gooit devalueert de waarde van dat begrip. Journalistieke content is absoluut iets anders dan branded content.

Cyber is voor mij geen triggerwoord, content wel. Ik heb er meer: bij Tweakers gebruik ik uit principe nooit het woord kwaadwillende of de term malafide. Dat is geen principieel ding, ik vind ze gewoon fucking lelijk. Hetzelfde geldt bij Tweakers voor termen als lancering (als het gaat om een product), of om kampen met een storing. Die zijn niet persé fout, maar wederom wel lelijk. Maar er zijn termen waar het wél uitmaakt welke termen ik kies. Zero day is een goed voorbeeld; dat is nuttig als je een exploit ontdekt die er één uitbuit of als er een patch wordt uitgebracht, niet als er gewoon een nieuw lek wordt ontdekt.

Een andere term is 'aanval', bijvoorbeeld bij ransomware. deze post van André Koot zette me daarover aan het denken. Een ziekenhuis dat via phishing wordt geïnfecteerd door ransomware is geen slachtoffer van een aanval, maar van een infectie. Een aanval is gericht, een infectie is breder.

Hieronder staat een lijst met triggerwoorden waar ik een alternatief voor wil verzinnen of die ik niet meer wil gebruiken. Weet je er meer? Gooi ze gewoon even mijn kant op!

Term Alternatief
Cyber Dit is prima. Soms kun je niet anders
Zero day Alleen als iemand het actief misbruikt of als er een lek is, of als het over specifiek de verkoop hiervan gaat.
* Aanval Infectie, tenzij het gericht is
Content Nee.